TÜRKİYE'NİN GÖÇMEN YILDIZLARI!

Bir zamanlar iş için biz Almanya'ya gidiyorduk, şimdi onlar geliyor.

TÜRKİYE'NİN GÖÇMEN YILDIZLARI!

Türkiye'den, Almanya'ya işçi gücü göçünün 50. Yılı kutlanırken, son yıllarda Almanya'dan Türkiye'ye ilginç bir göç yaşanıyor. İstisnasız bütün televizyon dizilerine ve sinema filmlerine sanki kontenjan ayrılmış gibi yerleştirilen Almanya kökenli Türk oyuncular ve onları takip eden Almanya doğumlu gençler, ünlü olmak için soluğu İstanbul'da alıyor. Televizyon dünyasının göçmen yıldızlan Türkiye'de yakaladıkları şöhretin tadını çıkartıyor.

4 dil bilince rolü kaptı

■ Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem Sultan rolüyle çok konuşulan Meryem Uzerli de Almanya'dan Türkiye'ye transfer. Hürrem rolü için yapımcılar Amerika, Almanya, Hollanda ve İngiltere'de oyuncu aradı. Hatta amatör tiyatro klüplerinin bile kapısı çalındı. Tam ümitler kesilmişken kast ekibi Almanya'da yaşayan 27 yaşındaki Meryem Uzerli'nin fotoğrafını gördü. Uzerli'nin, oyunculuk gücünün ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra Almanca, İngilizce, Türkçe ve Rusça bilmesi de role seçilmesine etkili oldu. Hürrem rolünü canlandırmak için Türkiye'ye gelen Uzerli'ni dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Drew Barrymore'a olan benzerliğiyle de dikkat çekiyor.

Güzellik yarışmasından oyunculuğa

■ Star TV'de yayınlanacak Sırat dizisinde Firuze karakterini canlandıracak olan Aslı Bayram, 2005 yılında Almanya güzeli seçilmesinden sonra oyuncuğa adımını attı. Çek Cumhuriyeti, Kanada ve Almanya-da birçok tiyatro oyununda rol alan oyuncu, Lük-semburg'da da Anna Frank'ın Günlüğü'nden uyarlanan tek kişilik oyunla sahneye çıktı. Hatta Bayram'ın Anne Frank'ı canlandırması o günlerde The Times tarafından şöyle yorumlandı: "Almanya'nın en inandırıcı ve ince oyuncularından biri. Bayram, performansı ile göz doldurunca hemen Türkiye'ye transfer edildi. Bayram'a Sırat adlı dizide Rutkay Aziz, Tardu Flordun ve Caner Kurtaran eşlik ediyor.

200 genç kız arasından seçildi

■1961 yılında ilk kez Belgin Doruk, 1970'de ise Hülya Koçyiğit'in oynadığı 'Küçük Hanımefendi' dizisinde Neriman rolü için 200 genç kızın arasından Cansu Tosun seçildi. Almanya doğumlu Tosun, "Şanslı olduğumu düşünüyorum. Neriman gibi ben de 22 yaşındayım. Bu benim ilk rolüm. Çok heyecanlı olduğumu söyleyebilirim. Belgin Doruk ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı 'Küçük Hanımefendi' filmlerini defalarca izledim. Gördüklerimi ayna karşısında tekrarladım ve gece gündüz bu role çalıştım" dedi. Dizi TRT ekranlarında başladı.

Caroline küçücük bir evde yaşıyordu

■ Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde Carolin karakterini canlandıran Wilma Elles, Köln kentinde 8 ay öncesine kadar küçük bir evde yaşarken Türkiye'de çok büyük bir şöhrete kavuştu. 2004 yılında Köln'deki tiyatro okulu Theaterschule Celan'dan mezun olan Elles 2008 yılında 'Türk Usulü' adlı sinema filminde de başrol oynamıştı. 'Hayat beni nereye çağırırsa, oraya giderim. Belki Alaska'ya, belki de başka bir yere' diyen Ellesher, her fırsatta istanbul'u çok sevdiğini söylüyor.