Sultan Süleyman‘a gelen mektup!
Muhteşem Yüzyıl'ın son bölümünde Ebu Suud Efendi'ye danışan Kanuni Sultan Süleyman, Mustafa hakkında kararını verdi.
Şehzade Mustafa adına Acem Şahı Tahmasp'a yazılan ve Mustafa'nın mührünü taşıyan mektubu görünce Acem Şahı Şehzade Mustafa'ya cevap yazar ama yazdığı mektup Sultan Süleyman'ın eline geçer.
Mektupta Şah Tahasp ile Şehzade Mustafa'nın işbirliği yaptığı yazmaktadır. İlaveten Şah Tahmasp, Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlığına son verdiklerinde Sultan Süleyman'ın sürgüne gönderilmesini değil katlini uygun gördüğü de yazmaktadır. Okuduğu mektup karşısında şoka uğrayan Sultan Süleyman, Şehzade Mustafa hakkında hüküm vermek için Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'ye durumu danışır.
Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'den kendisine şu cevap gelir:
'Derler ki, Allah dağına göre kar verirmiş. Sizde 7 iklimin sultanı olarak ulu bir dağ gibi dimdik ayaktasınız. Nasıl ki yazınız baharınız varsa son baharınız kışınız da olacaktır. Bir çözüm buldum inşallah. Bu kulunuzun bulduğu çözüm gecenizi gündüze, karanlığınızı aydınlığa döndürsün inşallah.
Zamanın birinde hali vakti yerinde bir tüccar varmış. Uzaklara gitmesi gerektiğinde ailesini ve bütün işlerinin idaresini en sevdiği oğluna emanet edermiş. Çünkü ona güveni, inancı tammış. Ancak bu oğul babasının yokluğunda emanetine sahip çıkmak yerine ailesini yok etmeye, malına mülküne sahip çıkmaya hatta babasını öldürmeye yeltenirmiş. Şimdi böyle bir oğula şer'en ne yapmak icap eder?
El cevap: Babasının malına mülküne, gücüne kuvvetine göz koyan, ailesine karısına çocuğuna zulmetmeyi isteyen bu zalimi katletmek münasiptir.'
Sultan Süleyman'ın aldığı bu cevap kararını vermesini sağlayacaktır.