Şehzade Mustafa ölüme gidiyor!
Yapımını TIMS Productions’ın, yapımcılığını Timur Savcı’nın yaptığı ve Türkiye’de olduğu gibi dünya çapında da büyük ilgiyle izlenen 'Muhteşem Yüzyıl’da Şehzade Mustafa’nın katli gerçekleşiyor. 'Ebussuud Efendi’den aldığı fetva ile Mustafa hakkında son kararını veren Süleyman’ın önünde artık engel olarak sadece kendisi var.
Rüstem Paşa ve Hürrem Sultan’ın hazırladığı sahte mektup nedeniyle oğlu Mustafa’nın Tahmasb ile işbirliği yapıp kendini tahttan uzaklaştırmak ve öldürmek istediğini düşünen Sultan Süleyman, Mustafa’yı yanına çağırıyor ve müthiş bir gizlilik içerisinde sağır ve dilsiz cellatlardan oluşan bir cellat mangası kuruyor.
Yeniçerilerin, Kara Ahmed Paşa’nın, Atmaca’nın ve Taşlıcalı’nın önlemleri ise Rüstem’in tuzağına takılıyor.
Cellat olarak kamera karşısına geçecek ekip Şehzade Mustafa rolünü canlandıran Mehmet Günsür ile birlikte 15 gün boyunca boğdurulma sahnesinin koreografisine hazırlandı. Osmanlı zamanında saray cellatlarının duyma ve konuşma engelli olması sebebiyle sahne çekimi çalışmalarına İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi de katıldı.
Saray ve hanedan teamülleri gereği saray cellatları gördüklerini anlatamaması ve mahkumun çığlıklarını duymaması için duyma ve konuşma engelliler arasından seçiliyordu. Aynı zamanda Orta Asya’dan bu yana süren bir Türk geleneği olarak hanedan mensuplarının katli esnasında kanı dökülemeyeceği için cellatlar Şehzade Mustafa’yı ipek urganla boğacak.
Tüm detayı için özel olarak çalışılan sahnenin çekimleri tam bir hafta sürdü. 3 günde tamamlanması planlanan çekimler yoğun hava şartları nedeniyle toplam 1 hafta da tamamlanabildi. Yaklaşık 150 kişiden oluşan teknik ekibin görev aldığı çekimler boyunca yaklaşık 1000 figüran çalıştı.
Sahnenin çekimleri için 3000 metrekare alana orman alanına ordugah kuruldu. Çekim alanını düz zemin haline getirebilmek için 5 kamyon kum kullanıldı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın otağ-ı hümayunu 700 metrekarelik alana birbiriyle bağlantılı bir ana çadır, üç oda şeklinde hazırlandı. 2 bin 500 metrekare kumaşın kullanıldığı çadırın içi halılarla döşendi.
Ana çadırın iç kısmında Kanuni Sultan Süleyman’ın tahtının bulunduğu alan ile Şehzade Mustafa’nın durduğu alan, 60 metrelik özel tüllerle bölündü.