Türkiye'nin ilk ve tek sahne sanatçıları odası, üyelerinin ilgisizliğinden kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Sanat ve eğlence dünyasına yön veren çok sayıda sanatçıyı barındıran esnaf odasına; Cem Yılmaz, Sezen Aksu, Mazhar Alanson, Hülya Avşar, Kenan Doğulu, Muazzez Ersoy, Memet Ali Alabora, Levent Yüksel, Teoman, Nükhet Duru, Sertap Erener gibi isimler üye. Türkiye'nin ilk ve tek sahne sanatçıları odası, üyelerinin ilgisizliğinden kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Odanın bağlı bulunduğu İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, üyelere, kayyuma devredildikten sonra kapanma tehlikesi yaşayan odaya sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri ve Sanatkarları Odası, 1988'de kuruldu. Olağan genel kongresini gerçekleştiremediği ve seçimlerde yeterli çoğunluğu elde edemediği için kayyuma devredilen ve 2010 yılının haziran ayından bu yana üç kişilik kurul tarafından yönetilen oda, gelecek sene de seçim yapamazsa kapanacak.
Sanatçıların tek resmi meslek kuruluşu konumunda olan ve üyelerine yönelik sosyal güvenlik faaliyetlerini belgelendiren oda, bu meslek kolundaki kişiler için oldukça önemli.
Sanat ve eğlence dünyasına yön veren çok sayıda sanatçıyı barındıran esnaf odasında; Cem Yılmaz, Sezen Aksu, Mazhar Alanson, Hülya Avşar, Kenan Doğulu, Muazzez Ersoy, Memet Ali Alabora, Levent Yüksel, Teoman, Nükhet Duru, Sertap Erener gibi isimler üye olarak bulunuyor.
"Sanatçılardan odalarına sahip çıkmalarını istedi" İSTESOB Başkanı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz göre bir esnaf ve sanatkar odasının kapanışına tanıklık etmek istemediğini belirterek, sanatçılardan, odalarına sahip çıkmalarını istedi.
Sektördeki emekçileri bir araya getiren esnaf odasının yaşatılmasını arzuladıklarını vurgulayan Yılmaz, sanatçıların aynı zamanda birer sanatkar olduğunu söyledi.
Faik Yılmaz, 26 yıl önce kurulan odaya Yeşilçam'a renk veren, sinemada ve tiyatroda emeği bulunan sanatçıların üye olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Odamızın üyesi sanatçılarımız, kanunen emeklilik işlemlerini yaptıkları zaman birikmiş aidatlarını faizi ile ödemek zorunda kalacak.
Üyeler arasında durumu iyi olan isimler olmakla birlikte belki çok zor koşullarda yaşayan sanatçılarımız da var. Onlara destek olmak ve onları huzurlu bir çatı altında toplamak amacıyla sanatçılarımızı yeniden odalarını canlandırmaya davet ediyoruz.
Sahne Perde Film Eğlence Yerleri ve Sanatkarları Odası aynı zamanda sektörel sorunların aşılmasında kendilerine basamak sağlayacak. Pek çok sanatçının dillendirdiği 'Neden sorunlarımızı dile getirecek, haklarımız için mücadele edecek örgütsel bir yapımız yok' sorusunun cevabı da ortaya çıkmış bulunuyor."
Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Sahne Perde Film Eğlence Yerleri ve Sanatkarları Odası'nın kapanabileceğinin altını çizen Yılmaz, 2014'te oda seçimlerinde de yeterli çoğunluk sağlanamadığı için henüz genel kurulu yapılamayan odanın, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği kapanacağını ve üyelerinin başka bir meslek odasına yönlendirileceğini anlattı.