MODACILAR TEPKİ GÖSTERDİ.

Dört gün önce sona eren 'Fashıonable İstanbul' tartışılıyor. Ünlü modacılarımız bu işin, Türkiye'ye ve Türk tekstilinin tanıtımına hiçbir faydası olmadığını söylüyor.

MODACILAR TEPKİ GÖSTERDİ.

BAHAR KOÇAN
Kurs bitirmiş olanlara türk tasarımcı dediler!

Bir ülkenin bir tane moda haftası vardır. Şubatta yapılacak 'İstanbul Fashion Days'e hazırlanırken bu organizasyon yapıldı.

Fashionable tamamen eğlence bazlı. Bunda bir sorun yok ama katılanlar bu konuda konuşunca büyük sorun oldu. Onların konuşması kabul edilemez.

Modanın üstadı birkaç kişi eski koleksiyonlarını gösterdi. Ancak organizasyonda ne Türk tasarımcı, ne fotoğrafçı vardı. Hiç böyle moda organizasyonu olabilir mi?

Orada Türk tasarımcısı olarak bir kursu bitirmiş gençlerin tasarımlarını podyuma çıkardılar. Bunların Türk tasarımcısı olarak sayılması bu işe kendini vermiş insanlar için kabul edilemez.

Bizim sektörümüzden kimse yoktu. Burası ciddi bir ülke, moda son derece ciddi bir olay.

CENGİZ ABAZOĞLU

Kreasyonların ilk gösterimleri olmalıydı

Bu tarz bir organizasyonun uluslararası bir platforma taşınabilmesi için yerli ya da yabancı moda tasarımcılarının kreasyonlarının ilk gösterimleri olması gerekiyor. Burada olmadı.

Bu organizasyonla daha çok sponsorlara fayda sağlandığını düşünüyorum. Organizasyon çok yerel kaldı. Modacıların ilk koleksiyon tanıtımları olmadığı için tabii ki olay dünya basınında geniş yer almadı. Haberler Türk medyasıyla sınırlı kaldı.

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle organizasyonu basından ve televizyondan takip ettim. Zaten bir kısmının koleksiyonlarını da görmüştüm, bir ay önce tanıtılmıştı.

En kötüsü Cavalli'nin 5 yıl önceki tasarımlarıyla İstanbul'a gelmesiydi. Bu şekilde olursa dünyaya ulaşmak mümkün olmaz.

VURAL GÖKÇAYLI
Sömürge mi burası hiç Türk tasarımcı yok!

Bir ülkede moda günleri yapılırsa o ülkenin modacıları katılır, yabancı modacılar da konuk olarak davet edilir. Ama bu organizasyonda böyle olmadı. Ben böyle karma defilede yer almam ama genç tasarımcı arkadaşlarımız yer alabilirdi.

Bu organizasyonda tedavülden kalkmış tasarımlar gösterildi. Cavalli hatırlanmayan tasarımlarını gösterdi.

Burası sömürge mi? İstanbul'da bir defile yapılıyor ama ne Türk tasarımcı var, ne Türk mankenler podyuma çıkarılıyor.

Abdi İpekçi'ye, Rumeli'ye, Akaretlere gidin. Burası Türkiye mi? Tamamen yabancı tasarımcılara ait mağazalar var. Türk tekstil sanayi tamamen çöktü. Aynı Birinci Dünya Savaşı'ndaki gibi. Her gün Türk pazarına yeni bir marka geliyor. Sonra utanmadan böyle bir etkinlik yapıyor.

YILDIRIM MAYRUK
Bu moda haftası değil, şenlik gibi bir şeydi!

Bu organizasyon moda haftası tanımına kesinlikle uymuyor. Bir moda haftasında tasarımcılar yeni kreasyonlarını gösterir. Her ülke kendi tasarımcılarını dünyaya tanıtır. Burada ne yeni koleksiyonlar tanıtıldı, ne de Türk tasarımcılar seslerini dünyaya duyurma şansı yakaladı.

La Salle'ın öğrencileri mi Türkiye'yi tanıtıyor! Cidden çok iyi genç tasarımcı arkadaşlarımız var, niye onlar davet edilmedi. İlk gün gittim, ilk söylediğim şey, "Niye Türk tasarımcı, Türk modacı yok?" oldu. O yüzden bu olayı bir çeşit şenlik olarak görüyorum.

Defilelere gelen konukları da ayrı konuşmalı. Adap bilmiyorlar. Kokteyl adabı vardır; uzun elbise giyilmez. 'İkonlar'ın utanmaları lazım. Birini gördüm iki akşam tuvaletle geldi. İkon olmak böyle mi?

DİLEK HANİF
Türk tekstil endüstrisi adına haber değeri yok

Bu organizasyonun bir moda haftası olarak adlandırılabilmesi için tüm markaların yeni koleksiyonlarını sergilemesi gerekir. Dolayısıyla Fashionable, sadece bir moda etkinliği olarak adlandırılabilir.

Önümüzdeki yıllarda gerekli tedbirler alınırsa bu etkinlik bir moda haftası formatında Türkiye ve İstanbul'un tanıtımı için önemli bir rol oynayabilir. Bu organizasyon istikrarlı bir şekilde devam etmelidir.

'Fashionable İstanbul', İstanbul'u marka şehir yapma yolunda ve Türkiye'nin tanıtımı açısından olumlu bir adımdır. Fakat Türk tekstili ve moda endüstrisi için bugün ki formatında katkı sağlamamıştır.

Organizasyonun yurtdışı basınına yansımalarını göreceğiz. Ancak Türk markaları olmadığı için, Türk tekstil endüstrisi adına haber değeri taşımıyor bence.