(DHA)- İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da, '6 Mayıs Denizler’in ölüm yıldönümü' nedeniyle '68’den Gezi’ye Toplumsal Mücadele' konulu geniş katılımlı panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak Almanya’dan, Gezi Parkı direnişinin öne çıkan isimlerinden sanatçı- oyuncu Memet Ali Alabora, Türkiye’den gazeteci yazar Mustafa Yalçıner ve Taksim Dayanışma Platformu Üyesi Beyza Metin katıldı.
Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer) tarafından Tottenham bölgesinde yer alan Londra Toplum Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Day- Mer Sözcüsü Ahmet Sezgin yapkı. Halkın bağrına bastığı ‘üç fidan’ın aradan geçen 41 yılın ardından Gezi Parkı’nda başlayan isyanın tam ortasında yeniden yeşererek, barikatlarda çatışan direnişçilere ilham olduğunu ifade eden Sezgin, şöyle dedi:
"68 Gençlik Hareketini Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam ederek bitirebileceğini zanneden zihniyet, Haziran Direnişini bitirebilmek için Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, ve Berkin Elvan’ı da katletti."
GEZİ’NİN ARKASINDA ÖRGÜT YOK Frankfurt’ta 'Duvara Karşı' filminin opera uyarlamasında rolünün sona ermesi ardından etkinliğe katılmak için Londra’ya gelen Alabora da, ‘Gezi Süreci’ni anlattı.
Gezi olayları sonrası ilk kez konuşan Alabora, günümüz gençlerinin analog değil de dijital dünyada yaşıyor oldukları için genç kuşağın isyanının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Oyuncular Sendikası Başkanı olan Alabora, herşeyin sadece ve sadece 3 gün içinde olduğunu ve bunun örgütlenmeyle ilgisinin olmadığını söyledi. Alabora, şöyle dedi:
"Bu bir dijital anlayışdır. Ben sendika başkanıyım. 200 tane üyesi var benim sendikanın, örgütleyemiyorum. Gerçekten, Gezi’nin arkasında hiçbir örgüt yok. Örgütsüzlüğü yüceltmek için söylemiyorum."
Kendisinin sanatçı olduğunu hatırlatan Mehmet Ali Alabora sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben oradan bakabiliyorum, dünyaya. Oradan bakmak istediğim için de hala sahnede olmak istiyorum. Ya da bir oyun daha yapmak istiyorum. Ya da bir şey daha anlatmak istiyorum. Sanatla anlatmak istiyorum. Benim baktığım ve gördüğüm yerden bu dönüşüm ve geçiş, ‘Gezi ile daha anlaşılır daha görünür bir hale geliyor’ diye, düşünüyorum."
Bir dinleyicinin, “Türkiye’de iç savaş olacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine Alabora, “Bu soruyu bana mı soruyorsun?” diye yanıt verince salonda gülüşmeler görüldü. Gezi Parkı olaylarının başlamasının ardından oyuncu Alabora twitter hesabından "Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş. Sen hala anlamadın mı? Hadi gel" mesajını paylaşmıştı. Alabora’nın paylaşımı ile ilgili çok sayıda suç duyurusu yapılmıştı.
Türkiye’nin gündeminde ilk sırada demokrasinin yer aldığına değinen gazeteci Mustafa Yalçıner, “özgürlük” dendiğinde, mutlaka hemen herkesin tüylerinin diken diken olduğunu söyledi. İzlenimlerini dile getiren Yalçıner, "Çünkü, yeni 1 Mayıs’dan geliyoruz. Herşey yasak. Sokakta yürümek yasak. Sağa bakmak yasak. Sola bakmak yasak. Konuşmak yasak. Düşünceni ifade etmek yasak. Hele yazmak, çizmek bir basın organında yaymak bu yasak" diye konuştu
Taksim Dayanışma Üyesi Beyza Metin de konuyla ilgili soruları cevaplarken, "Taksim Dayanışması sadece işçi sınıfının örgütlenmesi değildi. İşçi sınıfı örgütlenmesi de ciddi oranda vardı fakat dayanışma bundan ibaret değildi. Çevreciler, sayısız örgüt ve duyarlı vatandaşlar da örgütlenmeye destek vermişti" dedi.
Aynı zamanda Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanlığını yürüten Beyza Metin, konuşmasını, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganıuyla sonlandırdı.