'KADINLARIN CESARET KAYNAĞIYIM'

Çağla Kubat: " Sörfü erkek sporu sanırdık. Sizi görünce yapacağımıza inandık” diyor.

'KADINLARIN CESARET KAYNAĞIYIM'

Surf sporunu kadınlara da sevdirmeyi başaran Çağla Kubat “Spor zayıflama aracı değil yaşamın bir parçası olmalı.. Surf de sadece bir erkek sporu değil. Bunu kanıtladım. Ben kadınların cesaret kaynağı oldum dedi..

Yarışlara katılma fikri nasıl doğdu?
Çok uzun zaman keyif olarak yaptım bu sporu. Yazın Çeşme'de olduğum zamanlarda ya da yurtdışında sörf yapıyordum. Fakat daha sonra, üniversite yıllarında İstanbul'da bazı kulüplerde rüzgar sörfü yapılabildiğini öğrendim. Ondan sonra Fenerbahçe Kulübü'ne girip spora devam ettim. Yarışlara başlamam böyle oldu.

Türkiye'de rüzgar sörfü için hangi bölgeler uygun?
Çeşme, Datça, Bodrum, Gökçeada, Çanakkale'nin birçok bölgesinde hatta Antalya'da rüzgar sörfü yapmak mümkün... Antalya'nın birçok tatil köyünde de rüzgar sörfünün yavaş yavaş popüler hale geldiğini duyuyorum. Artık sörfe başlamak için insanların "Nerede, nasıl yaparım" diye düşünmesine gerek yok. Zaten merak edenler internetin arama motorlarına 'rüzgar sörfü' yazarsa, bütün noktalara ulaşabilirler.

Rüzgar sörfü eğitmeni olmayı düşünüyor musunuz? Ya da bu sporun bir okulunu açmayı?
Evet düşünüyorum. Bu sene, altı aydır bu işin çalışmalarını yapıyorum. Çok uzun zamandır bu konuda teklifler alıyorum. Ama ben bunu kendim için ve çocuklara eğitim vermek için yapmak istiyorum. Genelde sörf okulları herkese açık olur. Sadece çocuklarla başlayıp, ileride yarışçılık seviyesine getirilecek düzeyde sporcu yetiştirmek istiyorum. Çünkü ben bunun çok faydasını gördüm. Sadece sörf de değil kendi kuracağım okulda su sporlarının birçok dalında eğitim verebilirim. Çocukların yogadan dalış sporlarına kadar pek çok şeyi öğrenebilecekleri bir kamp kurmak istiyorum.

Eskiden kimse yapmıyor diye şikayet edilirdi, şimdi çok kişi tarafından yapılıyor. Bu kalabalığın, sporu yaparken bir tehlikesi var mı?
Ben de bu yüzden çok hassas davranıyorum. Çok yer geziyorum. Alaçatı şu anda çok doldu. Bu yüzden Alaçatı'daki denizin, yeni başlayanlar için artık çok güvenli olduğunu düşünmüyorum. Çok fazla insan olduğu için güvenli olan bir yer, kalabalık yüzünden tehlikeli olmaya başladı. Başka yerlerin arayışı içerisindeyim.

Bundan sonra sörfe nerede devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Ayvalık, Gökçeada ve Alaçatı'nın daha boş alanlarına bakıyorum. Çeşme'yi çok seviyorum, burada olmak benim tercihim. O yüzden Çeşme'nin koylarına bakıyorum. Ama sonuçta okul için farklı yerlere de bakıyorum. Ayvalık ve Gökçeada arasında gidip geliyorum şu anda. Onları da araştırıp araziye karar verdikten sonra projelerim zaten hazır.

Sörfe başladığımda, 15 yaşımdaydım. 15 sene önceki koşullarla şimdiki çok farklı. O zamanlar ulaşması zor bir spordu. Sörf yoktu, rüzgar sörfünün ne olduğunu kimse bilmiyordu. Son beş yılda durum çok değişti. Ailem her türlü spora çok meraklıydı. Yeni spor öğrenmeyi çok seviyordum. Ailemin tek çocuğuyum ve ailemle de ekip gibi seyahat ediyorduk tatillerde. Rüzgar sörfünü de onlarla birlikte öğrenmeye başladım.
Ülkemizde kadınların spora bakış açısı, zayıflamak istendiğinde ihtiyaç duyulan bir eylem genelde. Bu böyle olmamalı, aslında spor yaşamın bir parçası olmalı.