KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİ TBMM'YE TAKILDI!
'Diziler erkek egemen' diyen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu, yapımcıları ve senaristleri görüşmeye çağırdı
Milletvekilleri, sadece TRT dizilerinde 39 erkek karaktere karşı 24 kadının bulunduğunu belirledi. Meclis'e çağırılmayı bekleyen yapımcılardan Aksoy ve Güven ise bu tespitlere karşı, 'Senaryo toplumu yansıtır' diyor.
Milyonları ekran başına kilitleyen yerli diziler, 'kadın-erkek eşitliği' konusunda Meclis tarafından mercek altına alındı. Akşam'ın haberine göre: TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu, raporunu hazırlamadan önce son olarak dizi yapımcılarını ağırlayacak. Milletvekilleri, popüler dizilere imza atan dizi yapım firmalarının temsilcilerinden veya senaristlerden, 'Diziler neden erkek egemen?' sorusunun yanıtını öğrenmeye çalışacak. Aralarında 'Fatmagül'ün Suçu Ne?', 'Al Yazmalım' dizilerinin yapımcısı Ay Yapım, 'Suskunlar' ve 'Muhteşem Yüzyıl'ın yapımcısı TİMS Productions, 'Çocuklar Duymasın' dizisinin yapımcısı MinT (Made in Turkey), 'Arka Sokaklar'ın yapımcısı Erler Film, 'Öyle Bir Geçer Zaman Ki'nin yapımcısı D Productions gibi dizi şirketlerinin bulunduğu yapımcılar, Meclis'te başkanlığını AKP'li Zeynep Karahan Uslu'nun yaptığı alt komisyonda üye milletvekillerinin sorularını yanıtlayacaklar. Dizi yapımcılarının TBMM'ye bu hafta davet edileceği öğrenildi.
EN MASKÜLEN KANAL TRT
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu uzmanlarının yaptığı bir inceleme de oldukça dikkat çekiyor: TV kanalları arasında en maskülen kanal TRT. Sadece TRT'de yayınlanan dizilere bakıldığında bile erkek merkezli dizi furyası göze çarpıyor. TRT'de en çok izlenen 9 diziyi inceleyen Meclis uzmanları, 39 erkek karaktere karşın 24 kadın karakter bulunduğu ve hemen her fotoğrafta merkezde erkeklerin görüldüğünü tespit etti. TRT'de yayınlanan dizilerin hikayelerine bakıldığında bu dizilerin erkek merkezli olduğu, konuların daha ağırlıklı olarak erkek karakterler etrafında döndüğü görüldü. Bu diziler, 'Sakarya Fırat', 'Seksenler', 'Elde Var Hayat', 'Avrupa Avrupa', 'Kurt Kanunu', 'Leyla ile Mecnun', 'Başrolde Aşk', 'Mor Menekşeler' ve 'Yerden Yüksek'.
'DİĞERLERİ' TUTMAMIŞTI
Geçen sezon bir TV kanalında art arda gösterime giren kadın ağırlıklı iki dizi de reyting açısından çok geride kalınca yayından kalkmıştı. Aile içi şiddete maruz kalan iki kadının hikayesini anlatan 'Tek Başımıza' ve iki annenin kızlarıyla verdiği mücadeleyi anlatan 'Anneler ve Kızları' dizilerine, izlenme oranlarında 'erkek egemen' dizilere yenik düşünce son verilmişti.
'Toplumsal değişimin gerisindeler'
TBMM Meclis Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu Başkanı AKP Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, yapımcı ve senaristleri dinlemek istemelerinin nedenini şöyle anlattı: Toplumda cinsiyet eşitliğinde medyanın rolünden bahsedeceksek TV'de haberlerin bile önüne geçen diziler, büyük önem taşıyor. Dizilerin içerik analizlerine baktığımızda en fazla ayrımcı bakış açısının bulunduğu TV programları olduğunu görüyoruz. Tanıtım fotoğraflarında bile erkekler ön planda. Rol modelleri ve içerik açısından erkek egemenler. Bu çerçevede, dizilerin toplumsal değişimi yakalayamadığını görüyoruz. Konunun paydaşlarıyla bir araya gelerek görüşlerini almak, tespitlerimizi paylaşmak istiyoruz.