İzzet Çapa yazdı!

İzzet Çapa, bugün Kelebek'teki köşesinde Elif Şafak'la ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı.; İşte o yazı..

İzzet Çapa yazdı!

Elif Şafak’ın pusulası hep Mevlana

Geçen çarşamba New York Times’da ‘Pusulamız’ başlığıyla yayınlanan makalede dünyadan beş etkin isme “Hayatlarını yönlendiren lider kim ve neden?” diye soruldu.

İsimlerden biri de Elif Şafak’tı.

Tahmin edeceğiniz gibi Şafak’ın kendine seçtiği lider Mevlana olmuş.

Üniversite yıllarda solcu, feminist ve pasif bir anarşist olarak Batı klasiklerine kendini kaptırmış giderken Mevlana’nın şiirleriyle tanıştığını söylemiş ve şu satırlarla devam etmiş:

“Rumi’nin barışçıl sesi bugünün İslam dünyasında her zamankinden daha fazla duyulmalıdır. Kenya’da çocuk ve kadınların katledildiğinden haberimiz olurken, Mevlana’nın kim olduğu bilinmiyorsa ayrımcılığın sesi maalesef daha yüksek demektir.”

Bunların hepsi iyi hoş da Şafak’ın her şeye cevabının Mevlana olması, Mevlana’yı kendine adeta ‘iş ortağı’ yapması açıkçası beni artık rahatsız etmeye başladı.

“Mevlana olmasa Elif Şafak ne yazacaktı?” demekten kendimi alamıyorum. Twitter’da iki dilde onlarca Mevlana sözü paylaşan Şafak’ın “Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”ı duymamış olması mümkün değildir herhalde...

Sanırım zamanında Elif’e gönderilen “Ticari sağa çek” tweeti durumu gayet net özetliyor.

Umarım ilerleyen günlerde ‘müstakbel Nobel adayı’ yazarımız ‘Mevlana Süpermarketler Zinciri’ gibi bir projeyle karşımıza çıkmaz.