HÜRREM İN, BİHTER OUT

Bir zamanlar Aşk-ı Memnu dizisinde Bihter karakterini canladıran Beren Saat'in dizide giydiği kıyafetler ve taktığı mücevherler çok konuşuluyordu ama artık Muhteşem Yüzyıl'ın Hürrem'i Bihter'i unutturdu ve ondan daha çok konuşulur oldu..

HÜRREM İN, BİHTER OUT

72 parçalık Hürrem Koleksiyonu'nun değeri 1,5 milyon dolar...


İlk bölümünün yayınlamasından itibaren çok konuşulup tartışılan 'Muhteşem Yüzyıl', çekimlerde kullanılan gösterişli mücevherleriyle de dikkat çekiyor. Dizinin takı sponsoru Boybeyi, dizi için 1 buçuk milyon dolar değerinde 72 parçalık bir koleksiyon hazırlamış.

Son günlerin 'olay' dizisi 'Muhteşem Yüzyıl' tartışılmaya devam ederken, dizi pek çok sektörü de hareketlendirdi. Tarih kitaplar, özellikle de Kanuni dönemini anlatanların satışları patlarken dizinin mücevherleri de kadınların ilgisini çekiyor. Nebahat Çehre'nin taktığı gerdanlıklar, Halit Ergenç'in kavuğundaki taşlar ve Hürrem'in yüzüğü... Dizide kullanılan tüm mücevherler gerçek zira aksi durumda bu kadar etki yaratmazdı sanırım.

Dizinin mücevher sponsoru Boybeyi, bu dizi için tam 72 parçalık bir koleksiyon hazırlamış. Firma 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonlarından biri olan Hürrem'i dizi için genişletip, tarihte kullanılan mücevheri günümüze uyarlayarak yeni bir soluk getirmiş. Boybeyi Yönetim Kurulu Başkanı Mete Boybeyi bu koleksiyon üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ve dizi ilerledikçe genişleyeceğini söylüyor.

Mete Boybeyi'ne bu koleksiyonu hazırlamak için kaç ay çalıştıklarını sorduğumda yanıtı 1881'e kadar uzanıyor. 'Bizim firmamızın kuruluşu 1881 yılına dayanıyor ki, büyük dedemin firmayı kurmasından bugüne bilgi birikimi ve tecrübe kuşaktan kuşağa aktarılırken mücevherlerimizin de hikayeleri güçleniyor. Tarihimizden ve ülkemizin kültüründen beslenerek günümüz trendlerini takip ediyoruz. O koleksiyon için elimizde yeteri kadar veri ve bilgi vardı. O dönem takılarını biliyorduk, altyapıya uygun malzememiz olduğu için, tasarlamak bizim için zor olmadı. Aile müzemiz 'Çukur' için yarattığımız projenin içinde de bu eserler vardı.'

Takıların tasarımı ise Mete Boybeyi'nin başında bulunduğu 4 kişilik bir tasarım ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Boybeyi, tasarım ekibinin dünyadaki önemli müzeleri ve sarayları gezmiş, takıların tarihini iyi bildiğini belirtiyor.

4 KİŞİLİK EKİP KORUYOR
Gelelim haberin can alıcı noktasına... Gösterişli mücevherlerden oluşan bu 72 parçanın değeri 1 buçuk milyon doların üzerinde. Dizi çekimlerine her bölümde kullanılacak mücevherler 4 kişilik koruma ekibi tarafından götürülüp getiriliyor ve mücevherlerin hepsi sigortalı.
Kanuni'nin yapıp Hürrem'e hediye ettiği yeşil taşlı yüzüğün fiyatı 95 bin dolar, yine Hürrem'in ilk bölümde taktığı elmas su kolyenin fiyatı 130 bin dolar. Dizinin en pahalı mücevheri ise Valide Sultan karakterini canlandıran Nebahat Çehre'nin taktığı kolye; 155 bin dolar. Kolyenin takım küpeleri ise 30 bin dolar. Kanuni'nin ilk bölümde kavuğunu süsleyen mücevherin fiyatı ise 90 BİN doları buluyor.

Dizi tarihe olan ilgiyi artıracak
'Muhteşem Yüzyıl'dan önce 'Aşk-ı Memnu', 'Samanyolu' ve 'Ezel' gibi reyting rekorları kıran dizilere de mücevher veren Mete Boybeyi, dizinin özellikle Eminönü ve Kapalıçarşı'ya olan ilgiyi artıracağını ve esnafın işlerinin açılacağını söylüyor: 'Gündem oluştu, ekonomiye canlılık geldi. Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'ya çok yarayacak. Pek ilgi görmeyen Arkeoloji Müzesi'ne ilgi artacak. Biz fazla modernizmle alakadar olurken örf ve adetlerimizi kaçırıyoruz. Bu diziyi izlerken de bunları yeniden hatırlayacağız. Bu dizi o dönemin sanat eserlerinin incelenmesi açısından da çok önemli. Dizilerimiz artık yabancı ülkelerden de izleniyor ki Osmanlı'ya olan merakı artırıp buraya turist çekeceğiz. Bu dizi bir masal gibi, merak uyandırıcı. Hatalı yorumlandıysa bile o araştırılır ve doğrusu öğrenilir. Tarihe sahip çıkmak önemli. Disneyland Tokyo'da, Paris'te de Amerika'da da var. Parayla bunu yapabilirsiniz ama bir Topkapı Sarayı'nı, Dolmabahçe'yi yapamazsınız.'

Akşam