Bu Tarz Benim jürisi Nur Bozar'ı elemesiydi ne olurdu?
Sosyal antropolog Dr. Tayfun Atar Bu Tarz Benim'i yorumladı.
Türkiye'nin önde gene sosyal antropologlarından Dr. Tayfun Atay, Bu Tarz Benim yarışmasını ve Nur Bozar'ın kendi isteğiyle yarışmadan elenmesine ilişkin ilginç tespitlerde bulundu.
Bu Tarz Benim'in televizyondaki "Acunsal enerjiyi kırabilen tek yarışma" olarak tanımlayan Tayfun Atay, Nur Bozar'ın kendi isteğiyle elenmesiniyle ilgili "Nur Bozar otoritere itaat etmedi" yorumunda bulundu.
NUR BOZAR ELENMESEYDİ... Bu tip programların tek kazananının "yapımcı" olduğunu da söyleyen Atay, "Eğer elemeselerdi, Nur’un bütün çabası boşa gitmiş olacaktı. Elediler ve Nur kazandı" dedi.
Tayfun Atay'ın Radikal'e verdiği röportajdan Bu Tarz Benim ve Nur Bozar'a ilişkin öne çıkan bölümleri şöyle:
TAKDİRİ HAK EDİYOR Bir kere bu programla realite şov-yarışma kulvarında hanidir geçerliliğini sürdüren Acun Ilıcalı hâkimiyetinin biraz da olsa sarsılmış olmasının altını çizmek gerek. Bu sisteme tapanlara, sistemin en kutsal ilkesini hatırlatalım:
Rekabet, berekettir.
O halde ‘Bu Tarz Benim’, Türkiye’de yıllardır ‘Acunsal enerji’den başka çıkış kanalı bulamayan ‘realite’ program dünyamızda farklılık üretebildiği için takdiri hak ediyor.
Öte yandan Türkiye’de bir ‘realite-şov endüstrisi’ de oluştu. Şimdi mesela yarışmacıların bir programdan diğerine gezdiğini görüyoruz; yani Survivor’a gitmiş, Wipe Out’ta bulunmuş, başka programlarda da kendini denemişler.
Artık ‘celebrity culture’ dediğimiz bir olgu var dünyada; Türkçe’ye ‘meşhurluk kültürü’ olarak çevirebiliriz. Bir ‘Meşhuriyet çağı’ içindeyiz. Bu, sadece şöhretleri anlatan bir tabir değil. Sıradan insanın şöhret olma arzusunu anlatan bir tabir. Ve işte bol miktarda ‘sıradan insan’a şöhret vaat eden programlar var.
‘Bu Tarz Benim’ de bu bağlama oturtabileceğimiz bir program. Ve dediğim gibi, son dönemde birkaç tanesinin dışında insanların önüne konulan realite yarışmalar ilgi görmüyordu. 'O Ses Türkiye', ‘Yetenek Sizsiniz’, 'Survivor' gibi ‘Acunsal enerji’yle giden yapımların dışında başka yapımlar rekabete giremiyordu. Ama bu program o kuralı bozdu.
NUR OTORİTEYE İTAAT ETMEDİ! Nur’a baktığım zaman, nasıl söylemeli, lümpen bir ‘anti-konformizm’ sergilediğini görüyoruz.
Yani belirlenmiş kurallara, yasalara uymayı reddeden, jürinin otoritesini de, yapımı da toptan karşısına alacak nitelikte uç noktaya varan bir anti-konformizm ürettiğini görüyoruz.
Bu, sonuçta bugün, senin de bu programı bu kadar konuşmana, bu kadar üzerine haberler yapmana, internette, sosyal medyada bunun bir fenomen haline gelmesine ve bu arada da tabii bunları yapan kızın da işte bir şekilde kendi çapında bir ün edinmesine yol açtı. Yukarıda bahsettim ya, tam bir ‘meşhuriyet çağı’ pratiği!..
Nur böyle bir tutum takınarak yarışmayı kaybetti, ama ünlü olma yolunda bence önemli bir kazanım elde etti.
Yarışmanın ‘zımni’ yani üstü-örtük kuralı olan ‘birbirinle didişeceksin', 'birbirinle ağız dalaşında üste çıkacaksın', 'sessiz kalmayacaksın’ı en uca götürdü ve yarışmada bir şekilde son sözü söyleyen ve yarışmacılar cephesinden itaat bekleyen bir yapıya karsı çok şaşırtıcı şekilde meydan okuyucu ve programı izleyen kitle açısından son derece spektaküler, yani seyre, temaşa etmeye değer bir tutum sergiledi.
Takdir etmek gerekir (Gülüyor). Nokta!
ELEDİLEER NUR KAZAN Eğer elemeselerdi, Nur’un bütün çabası boşa gitmiş olacaktı. Elediler ve Nur kazandı.
Bunun kazananı yapımcıdır. Bunca yıldır Survivor, Yetenek Sizsiniz, O Ses Türkiye var, kim kazandı? Acun kazandı!
Acun’dan başka bunun kazananı yok. Nur için kullandığım ‘kazanma’ da bu anlamda ‘metaforik’, mecazi yani...
Şimdi bu yarışmada birinci olacak kişiyi önümüzdeki yıl hatırlamama ihtimalimiz çok çok yüksek.
Ama Nur, bu çıkışıyla orada birinci olsaydı elde edebileceği maddi-manevi kredinin bence daha fazlasını şu aşamada elde etti.
Tabii bundan sonrası da onun tanıtımına, içinde olacağı projelere bağlı. Bir süre ve ölçüde şansı olabilir.
Ama son olarak şunu da eklemek gerekir, burası dev ve acımasız bir endüstri ve bu çıkışıyla çok da ciddi düşmanlar edinmiştir sektörel anlamda.