49. ALTIN PORTAKAL JÜRİSİ AÇIKLANDI!

Başkanlığını Hülya Avşar’ın yapacağı Altın Portakal jürisinde yer alacak isimler açıklandı.

49. ALTIN PORTAKAL JÜRİSİ AÇIKLANDI!

“Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” ana teması üzerine şekillenen 49. Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj film yarışmasının jürisinde, yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, müzik sanatçısı, sinema yazarı ve akademisyen olmak üzere bir sinema eserinin sanatsal yaratıcılarını temsil eden geniş bir kompozisyon oluşturuldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi - Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliği ile 6 - 12 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde yer alacak isimler şunlar: Kutluğ Ataman (yönetmen), Levent Kazak (senarist), Uğur İçbak (görüntü yönetmeni), Prof. Dr. Gülseren Güçhan (akademisyen), Levent Kırca (oyuncu), Selçuk Yöntem (oyuncu), Sümer Tilmaç (oyuncu), Ayşegül Aldinç (müzisyen – oyuncu), Pelinsu Pir (oyuncu – stand up sanatçısı), Tunca Arslan (SİYAD Başkanı, sinema yazarı), Mine Kırıkkanat (yazar), Erdil Yaşaroğlu (karikatürist – mizah yazarı).


Altın Portakal’ın bu yılki jürisinde yer alan isimler hakkındaki kısa bilgiler şu şekildedir:


Kutluğ Ataman
Sinema yüksek lisansını Amerika'da Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)'de tamamlayan Kutluğ Ataman’ın ulusal ve uluslar arası çok sayıda ödüle imza atan Karanlık Sular, Lola&Bilidikid, İki Genç Kız, Aya Seyahat adlı filmleri dünya çapında gösterilmektedir.

Levent Kazak
1986 yılında profesyonel olarak tiyatroya başladı. Yıllar içinde Altan Erbulak, Ali Poyrazoğlu, Alpay İzer, Bülent Kayabaş, Savaş Dinçel, İsmet Ay gibi tiyatro ustalarıyla aynı sahneyi paylaştı. Otuza yakın tiyatro eserinde oynadı, yazdı, çevirdi, uyarladı. 2000'de O Şimdi Asker'i, 2002'de Neredesin Firuze’yi ve 2003'de O Şimdi Mahkum’un senaryolarını yazdı. 2005 yılında Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminin senaryosunu yazdı.

Uğur İçbak
Uğur İçbak'ın 12 uzun metrajlı filmi, 1500'ün üzerinde reklam filmi ve 80 civarında klip çalışması vardır. Daha öğrenci iken çalıştığı uzun metrajlı filmlerle, en iyi görüntü dalında 2 Altın Portakal ve 1 Sinema Yazarları Derneği ödülü aldı. Mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon Merkezi'nde Öğretim görevlisi olarak çekim ve çekim sonrası teknikleri dersi vermekte ve çeşitli üniversitelerin sinema bölümlerinde workshoplar düzenlemektedir.

Prof. Dr. Gülseren Güçhan
Anadolu Üniversite İletişim Birimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesidir.

Levent Kırca
Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas, Son İstasyon, Ağa Kızı, Kendini Bırak Gitsin, Ölürsün Gülmekten, Mavi Muammer, 'Olacak Şimdi, Taşı Toprağı Altın Şehir adlı filmlerde oyuncu olarak rol alan Levent Kırca, Şeytan Bunun Neresinde adlı filmin oyunculuğu yanında yönetmenliğini, Son adlı filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. "Olacak O Kadar" programıyla 21 yıl ekranlarda kalan Kırca, unutulmaz tiplemeler yarattı, sayısız değerli ödülün sahibi oldu.

Selçuk Yöntem
Suyun Öte Yanı, Yaz Yağmuru, 80. Adım, İstanbul kanatlarımın Altında, Çiçeği Büyütmek, Kaçıklık Diploması, Şarkıcı, Acı Gönül, Devrim Arabaları, Gölgesizler, Mevlana Ateş Dansı, Suluboya filmlerindeki rollerinden tanıdığımız Selçuk Yöntem çok sayıda tiyatro oyununda rol aldı ve yöneticilik yaptı; çok sayıda televizyon dizisinde oynadı
.
Sümer Tilmaç
210’dan fazla filmde rol alan Tilmaç, yaklaşık olarak 60 tiyatro oyununda oynamıştır. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra, Meraklı Köfteci, Vatandaş Rıza, Ah Güzel İstanbul, Gırgıriye, Kılıbık, Damga, Acı Dünyalar, Reis Bey, Kahpe Bizans, ve Hemşo gibi birçok sinema filminde ve Süper Baba ve Karaoğlan televizyon dizilerinde rol alan tecrübeli oyuncu, 2002 yılında Son filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Sadri Alışık ödülü kazanmıştır.

Ayşegül Aldinç
Ayşegül Aldinç'in sanat kariyeri ilk olarak 1981'de İrlanda'da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda Modern Folk Üçlüsü ile katılıp Ali Kocatepe'nin bestesini seslendirdiği "Dönme Dolap" isimli şarkı ile başladı. Aldinç müzik çalışmalarının yanı sıra oynadığı sinema filmleri ve dizileriyle önemli yönetmenler ve oyuncularla çalışıp çeşitli ödüller aldı.
Sanat kariyeri boyunca Avrupa'nın bir çok başkenti, Amerika, Çin ve Rusya (Sibirya) gibi ülkelerde konserler verdi.

Pelinsu Pir
Ali Poyrazoğlu Tiyatro’sunda oyunculuk eğitimi gördü. 1987 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuk hayatına başladı. Daha sonra sırasıyla Ahmet Uğurlu- Karşı Tiyatro, İstanbul Komedi Tiyatrosu ve BKM Organizasyonun yaptığı bir oyunda rol aldı. Çeşitli sinema filmleri, birçok TV dizisi, program sunuculukları, radyo seslendirmeleri ve gösterilerde rol aldı. Pelinsu Pir Türkiye’nin İlk Kadın Stand Up’çışı olarak yaptığı Nası Yani adlı gösteriyle sahnelere farklı bir soluk getirdi.

Tunca Arslan
Aydınlık gazetesinde kültür-sanat servisi şefi, haftalık Aydınlık dergisinde yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Çıkışından itibaren beş yıl süreyle Radikal gazetesinde film eleştirileri yazdı. Değişik dönemlerde üç kez SİYAD Yönetim Kurulu’nda görev üstlendi. Çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde SİYAD’ı temsilen jüri üyesi olarak bulundu.

Mine Kırıkkanat
Sosyolog Mine Kırıkkanat Türkiye’nin ilk kadın mizah yazarı olarak başladığı yazın yaşamını, gazetecilikle birlikte sürdürdü. İspanya’da Cumhuriyet, Fransa’da Milliyet muhabirliği, Radikal ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. TV5Monde kanalının yabancı gazetecileri arasında yer alan Kırıkkanat, halen Cumhuriyet gazetesi yazarıdır. Edebiyat alanındaki varlığını roman, öykü ve deneme türünde eserlerle sürdürüyor.

Erdil Yaşaroğlu
Henüz 12 yaşındayken karikatür çizmeye başlayan Erdil Yaşaroğlu'nun ilk profesyonel karikatürleri 1989 yılında Güneş gazetesinde yayımlandı. Yaşaroğlu, aynı yıl Limon dergisine girdi ve dergi Leman adını aldıktan sonra da 2002 yılına kadar orada çizmeyi sürdürdü. 2002 yılında arkadaşlarıyla Penguen Mizah Dergisi'ni kurdu. Halen, Penguen dergisinde çizmektedir. Yaşaroğlu 2012 yılında Dünya'nın en büyük karikatürünü çizmiştir.

Rekor ödüller için kıyasıya yarış
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ulusal uzun metraj film yarışmasına başvurular devam ediyor. 6 Ağustos’a kadar başvurusu yapılan filmler ön jüri değerlendirmesine tabi tutulacak. Yarışmaya hak kazanan filmleri rekor ödüller bekliyor.

Altın Portakal’da bu yıl, En İyi Film 400 bin TL, En İyi İlk Film 55 bin TL, En İyi Yönetmen 55 bin TL, En İyi Senaryo 35 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin TL, En İyi Müzik 30 bin TL parasal ödülle ödüllendirilecek.